Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ « Ήταν λάθος της πλευράς Μπακογιάννη που έδειξε διστακτικότητα στο να εμπιστευτεί την βάση της ΝΔ.»


Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν και στελέχη σας, άκουγα το πρωί, για παράδειγμα τον κ. Κοκκινούλη, ο οποίος έλεγε ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό το «όλοι μαζί και σφουγγάρι'.»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η ΝΔ είναι μια μεγάλη, σύγχρονη κεντροδεξιά, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, στο οποίο θα υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες και διαφορετικές απόψεις. Υπήρχαν βεβαίως και κάποιες εξαιρέσεις, υπήρχαν κάποιες υπερβολές που ακούστηκαν, κάποιες αιχμές σε προσωπικό επίπεδο. Νομίζω ότι κάνουμε μια νέα αρχή, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι από' δω και πέρα εάν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιες φωνές θα μένουν ατιμώρητες. Αξίωση της βάσης είναι να παραμείνει ενωμένη η παράταξη και δεν θα υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα υπονόμευσης. Θα προχωρήσουμε στο τακτικό μας συνέδριο θα δούμε τι έφταιξε και είχαμε αυτό το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου και να προετοιμάσουμε τις πολιτικές μας, ποια σύγχρονη κεντροδεξιά θέλουμε.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Που οφείλεται η ευρεία νίκη του κ. Σαμαρά;»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Αν ήταν απλά αρνητική ψήφος προς την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, όπως την έβλεπε ένα μέρος της κοινής γνώμης, θα σας έλεγα ότι ήταν και αυτό, αλλά είναι και θετική ψήφος προς τον κ. Σαμαρά. Νομίζω ότι ήταν λάθος της πλευράς Μπακογιάννη που έδειξε διστακτικότητα στο να εμπιστευτεί την βάση της ΝΔ αρχικά. Πλήρωσε βεβαίως, σε ένα βαθμό αυτό είναι άδικο, ένα κλίμα που υπήρχε στη κοινωνία κατά των τζακιών, της οικογενειοκρατίας. Πλήρωσε επίσης την αίσθηση ότι ήταν ως συνέχεια μιας πολιτικής που ενόχλησε ένα μεγάλο μέρος της βάσης μας, το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα στελέχη, τα ονόματα, των οποίων ενεπλάκησαν σε τέτοιες υποθέσεις φέρονταν ως υποστηρικτές της. Εγώ έχω την αίσθηση πάντως ότι θα αξιοποιηθεί το νέο αίμα της παράταξης, είναι μια νέα γενιά στελεχών.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το πιο δύσκολο για την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά είναι ότι θα πρέπει να έχει θέσεις. Πρέπει η ΝΔ να πει ποια είναι η θέση της για το ασφαλιστικό, την οικονομία.»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν θα καταφύγει σε λαϊκισμούς και σε άρνηση. Θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι σε τέτοια μείζονα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συναίνεση για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, τι θα κάνετε;»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Τοποθετήθηκε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ένα σοβαρό κόμμα, όπως είναι η ΝΔ έχει συνέχεια.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ανοίξει η συζήτηση σε λίγο και για τον εκλογικό νόμο.»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν μπορεί το πρόβλημα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης να γίνεται πρόβλημα όλης της χώρας. Πρέπει η χώρα να χωριστεί σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ναι, θα το δούμε.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ρόλος του κ. Αβραμόπουλου ποιος θα πρέπει να είναι;»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένα σημαντικό στέλεχος της ΝΔ. Θα έχει ένα ρόλο φαντάζομαι, ο οποίος θα είναι συμβατός με αυτά που λέει το καταστατικό, με αυτά που λένε τα θεσμικά μας όργανα.»

Πηγή: http://www.hri.org/news/greek/eragr/2009/09-12-01_1.eragr.html#16

Σχόλια