Σαμαράς: Οχι άλλες παλινωδίες στην οικονομία


Απέδωσε τις αρνητικές αξιολογήσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Στην πρώτη αντιπαράθεση ουσίας, αλλά και υψηλών τόνων με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προχώρησε χθες ο αρχηγός της Ν. Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Βόννη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και καυστικούς χαρακτηρισμούς, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «αστειότητες» όσα νωρίτερα χθες είχε πει ο πρωθυπουργός περί «απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας» λόγω του υπέρογκου χρέους και χρέωσε στην κυβέρνηση αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποδίδοντάς της ευθέως τις δυσμενείς αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.
Παρείχε, δε, πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση της Ν. Δ., χαρακτηρίζοντας «ιταμές, άδικες και αστήρικτες» τις επιθέσεις του πρωθυπουργού. «Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο οι παλινωδίες της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, κατά την παρθενική του ομιλία στη συνάντηση των κεντροδεξιών ηγετών του ΕΛΚ στη Βόννη, ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε μία σαφώς διαφορετική οικονομική πρόταση από εκείνη του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή για την έξοδο από την κρίση.
Η σύνοδος είχε στο επίκεντρό της την «Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς» - η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της οικονομικής προσέγγισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που έδωσε στον κ. Σαμαρά την ευκαιρία να αναπτύξει την κεϊνσιανής φιλοσοφίας πρότασή του για ένα κράτος ρυθμιστή της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και συμπαραστάτη των αδυνάτων, με κυρίαρχη την ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξη.
Με αναφορές που έλκουν τις ρίζες τους από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Μαξ Βέμπερ, έθεσε ως προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης τη μετακίνηση της έμφασης από την «αναδιανομή στην διάχυση ευκαιριών και ευημερίας». «Οι αποκεντρωμένες αγορές μπορούν να παράγουν περισσότερη ευημερία από οποιοδήποτε άλλο σύστημα» είπε ο κ. Σαμαράς, θέτοντας ως προϋπόθεση να μετεξελιχθούν οι ελεύθερες αγορές σε ανταγωνιστικές.
«Αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς πήρε αποστάσεις και από το σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό: «Δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία, όπως οι σοσιαλιστές, ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι», είπε.
Συναντήσεις
Στο περιθώριο της διοργάνωσης, ο κ. Σαμαράς είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επανεκλεγέντα, χθες, πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βιλφρ. Μαρτένς, τον Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του ΕΛΚ κ. Ντολ και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας.
Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συνόδου, στην οποία, παρούσης της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ που φτάνει το πρωί στη Βόννη, θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε. Ε., Ζ. Μπαρόζο. Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν διακριτή η παρουσία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, είχε επισκεφθεί την πόλη, προκειμένου να μιλήσει στους Ελληνες ομογενείς.

Πηγή:  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/12/2009_382870

Σχόλια