Εικόνες από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια μοναδική έκθεση


Το σύνολο των έργων πλημμύριζε από φως, χρώμα, παιδικά πρόσωπα γεμάτα ελπίδα και προσδοκία, χαμόγελα και κίνηση. Η μεγάλη αίθουσα του Ντε Κίρικο στο Βόλο γέμισε εικόνες από το Νταρφούρ στο Σουδάν, την Αμχάρα της Αιθιοπίας, του Μαραντί από το Νίγηρα, την Ντοντάντουα στη Σρι Λάνκα και τη Δυτική όχθη στην Παλαιστίνη.
Πλήθος κόσμου έσπευσε στα εγκαίνια μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης φωτογραφίας από αποστολές επτά χρόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, μελών της "One Earth". Επτά χρόνια δημιουργικού και ουσιαστικού έργου αποτυπώνονται αισθησιακά σε 45 φωτογραφικά έργα, που παρουσιάζονται σε έκθεση, στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, στο Βόλο.
Τα φωτογραφικά έργα παρουσιάζουν ανθρώπινες στιγμές, πρόσωπα γεμάτα ελπίδα και πίστη σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον, εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας που είναι τόσο μακρινή και συνάμα τόσο κοντινή.


Η έκθεση πραγματοποιείται με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα έργο ζωής που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η "One Earth" το αμέσως επόμενο διάστημα στην περιοχή Ταβέτα, στη δυτική Κένυα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έως και τις 22 Δεκεμβρίου εικόνες από το Νταρφούρ, το Σουδάν, την Αιθιοπία, το Νίγηρα, την Παλαιστίνη και τη Σρι Λάνκα.
Η "One Earth" δραστηριοποιείται σε αναπτυσσόμενες χώρες, κύρια της Αφρικής, από το 2003 με σημαντικό έργο σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Μπουργκίνα Φάσο, η Κένυα, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, με χρηματοδότηση τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με πόρους προερχόμενους από συνδρομές, χορηγίες και εκδηλώσεις.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γιάννης Γρηγορίου, βασικός στόχος της "One Earth" είναι η συμβολή της χώρας μας στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας με μια σύγχρονη αντίληψη για την αναπτυξιακή βοήθεια πέρα από τη φιλανθρωπία και τον οίκτο, βοήθεια η οποία κατευθύνεται στην κάλυψη πραγματικών αναγκών, με τη συμμετοχή και ουσιαστική εμπλοκή του ίδιου του πληθυσμού και με δημιουργικό τρόπο, ώστε κάθε έργο να γίνεται πιλότος και υπόδειγμα στη διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον κόσμο είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο πολιτών και σημείωσε πως "η χώρα μας έχει μείνει μακριά από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις για παροχή της τόσο αναγκαίας βοήθειας για να επιτευχθούν οι στόχοι της χιλιετίας και να πάψουν να πεθαίνουν αναίτια χιλιάδες παιδιά από τη δίψα και την πείνα".
Η έκθεση φωτογραφίας της "One Earth", μ' ένα ιδιαίτερο και πειστικό τρόπο, μας μιλά για όλα αυτά που όλοι μας ξέρουμε, αλλά δεν βρίσκουμε το κουράγιο να κοιτάξουμε κατάματα. Είναι την ίδια στιγμή γεμάτη μηνύματα γι' αυτό που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε, όχι κάποτε, στο μέλλον, αλλά τώρα, για να γίνει ο κόστος καλύτερος φωτεινότερος.
Η "One Earth" έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα αρκετές αποστολές. Ανταποκρίθηκε δε άμεσα στην κρίση στο Νίγηρα.
"Η One Earth- επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου- από το 2005, με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής συνεργασίας, έχει συνεχή παρουσία στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις: παροχή τροφής σε απομακρυσμένα κέντρα διατροφής στην περιοχή του Μαραντί και του Ζίντερ για κάλυψη αναγκών βαριά υποσιτισμένων παιδιών, μεταφορά και διανομή 200 τόνων τροφίμων σε απομακρυσμένα χωριά της σαβάνας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το λιμό, όπως και διανομή 15.000 πακέτων διατροφικών συμπληρωμάτων σε κέντρα υγείας και υγιεινομικούς σταθμούς. Στις δράσεις εντάσσεται και η διανομή σπόρων και εργαλείων σε αγρότες για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε καλλιέργεια της γης τους".
Επίσης, από το 2004 που η "One Earth" βρίσκεται στην περιοχή του Νταρφούρ έχει γίνει πλήθος παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- δημιουργία οκτώ σταθμών αποθήκευσης και διανομής καθαρού νερού σε καταυλισμούς, στο νότιο και βόρειο Νταρφούρ, με σύνολο επωφελούμενων που ξεπερνούν τους 100.000 εκτοπισθέντες.
Στις παρεμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή 300 καταλυμάτων για στέγαση εκτοπισθέντων, η λειτουργία δύο κέντρων διατροφής για παιδιά και θηλάζουσες μητέρες, η δημιουργία υποδομών υγιεινής για συνολικά 2.000 άτομα κ.ά.
Το Νοέμβριο του 2006, λίγους μήνες μετά τις πολεμικές συρράξεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, η "One Earth" πραγματοποίησε αποστολή εκδήλωσης αλληλεγγύης στο Λίβανο.
Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής τρεις μήνες περίπου μετά τον πόλεμο παρέμενε εφιαλτική. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μέλη της επισκέφθηκαν παλαιστινιακούς καταυλισμούς, μεταξύ αυτών η Σάμπρα και η Σατίλα, καταυλισμοί γνωστοί από τις επιθέσεις και τις αιματοχυσίες που υπέστησαν το 1984. Εκεί συνάντησαν την οργάνωση γυναικών "Solidarity Association".
Η οργάνωση προσπαθεί με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει να καταρτίσει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά γυναίκες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν και να έχουν ένα εισόδημα που θα τους βοηθήσει να ζουν με αξιοπρέπεια.
Η "One Earth" ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθεια της "Solidarity Association" και ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές οργανώσεις που αμέσως μετά την καταστροφή του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία έφτασε στον τόπο της καταστροφής να προσφέρει βοήθεια με ό,τι μέσα είχε στη διάθεση της.
Ενώ, μέσα στη δίνη του πολέμου, αμέσως μετά την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, η "One Earth", σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και με την ιρακινή Μη Κυβερνητική Oργάνωση "Al Amal Association", βρέθηκε στο πλευρό των θυμάτων της σύγκρουσης και της μακροχρόνιας στέρησης.
Στην περιοχή του κεντρικού Ιράκ, στη Νατζάφ και στα περίχωρα, εγκαταστάθηκαν, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πέντε σταθμοί παραγωγής καθαρού νερού με αντίστροφη όσμωση, μια διαδικασία που επέτρεψε τον καθαρισμό του νερού από μολυσματικούς παράγοντες, σε μια περίοδο που τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη ήταν ιδιαίτερα μολυσμένα και ακατάλληλα για χρήση από τον πληθυσμό.
Μέλος και συνδρομητής της "One Earth" μπορεί να γίνει κάθε πολίτης που ταυτίζεται με τους σκοπούς της οργάνωσης και επιθυμεί να κάνει κάτι πρακτικά για να τερματιστεί η φτώχεια και η αδικία που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Aπό:  Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Σχόλια