Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.. στην Γερμανία


Φοιτητικές κινητοποιήσεις σημειώνονται εδώ και εβδομάδες στη Γερμανία με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών. Η πολιτική ηγεσία προχώρησε πρόσφατα σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, υιοθετώντας ένα μέρος των αιτημάτων.

Μετά από φοιτητικές κινητοποιήσεις πολλών εβδομάδων σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια της Γερμανίας, οι υπουργοί Παιδείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας προχωρούν σε αναμόρφωση των προγραμμάτων Bachelor και Master, υιοθετώντας έτσι εν μέρει τις φοιτητικές ενστάσεις για τα κακώς κείμενα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.   
Οι υπουργοί μείωσαν διδακτέα ύλη και εξετάσεις
Οι υπουργοί Παιδείας συμμερίζονται ως ένα βαθμό τις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των εξετάσεων αλλά και την διδακτέα ύλη. Αποφάσισαν επίσης μέτρα που θα διευκολύνουν τις μετεγγραφές από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, όπως και την αναγνώριση της κατοχύρωσης μαθημάτων. Και όπως υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας του κρατιδίου της Σαξονίας Άνχαλτ, Γιαν Χέντρικ Όλμπερτς: «Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν αυτά που αποφασίσαμε στην πράξη. Θα πρέπει να δούμε τι προβλήματα θα προκύψουν κατά την εφαρμογή και πιθανότατα να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Η διαδικασία των αλλαγών θα είναι μακροχρόνια, το βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πουθενά δεν προχωρά χωρίς προβλήματα η μεταρρύθμιση. Προσωπικά δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να πω στην επόμενη συνεδρίαση ότι αυτό το κάναμε καλά, αλλά εκεί θα χρειαστούν περισσότερες βελτιώσεις», τόνισε ο κ. Όλμπερτς. Το συντονιστικό συμβούλιο που επιφόρτισαν οι 16 υπουργοί με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια για να ενσωματωθούν πλήρως οι τροποποιήσεις. 


5 χιλιάδες θέσεις διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια
Ο υπουργός Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αντρέας Πίνκβαρτ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού υπενθυμίζοντας μας τις προτάσεις του. «Πρότεινα η κεντρική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας 5 χιλιάδων θέσεων δοκίμων καθηγητών και επιστημονικών συνεργατών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 10ετούς πνοής με κόστος 4 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε χθες ο κ. Πίνκβαρτ. Οι αποφάσεις των υπουργών δεν ικανοποιούν την πλειοψηφία των φοιτητών, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μπαλώματα και δεν αγγίζουν την ουσία της εκπαίδευσης. Πέραν τούτου, εκτιμούν ότι η σύνοδος δεν έλαβε υπόψη τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη φοίτηση. Κυρίως τους μαθητές από ασθενή κοινωνικά στρώματα έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, αλλά και εκείνοι που τα καταφέρνουν δεν έχουν τους πόρους για να σπουδάσουν.  
Πηγή: DEUTSCHE WELLE, Annete Morczinek/Σταμάτης Ασημένιος

Σχόλιο:
Έχουν καμιά σχέση οι "δικές" μας φοιτητικές κινητοποιήσεις με αυτές στην Γερμανία;
Είδατε τα αντικείμενα-αιτήματα των φοιτητών και είδατε και την απόκριση του κράτους.
Γιατί να μην γίνονται και στην Ελλάδα τέτοιες κινητοποιήσεις;;;

Σχόλια