«Σώστε τα βιβλία, σώστε τη μνήμη μας»



Με το σύνθημα «Σώστε τα βιβλία, τη μνήμη μας» έκλεισε η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση της προσπάθειας για την ψηφιοποίηση των βιβλίων της βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης του Πόντου. Ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, οι διοικήσεις της οποίας εδώ και χρόνια καταβάλλουν προσπάθειες για τη συντήρηση και διαφύλαξη των σπάνιων βιβλίων, που έγινε πράξη χάρη στη συνεργασία άλλων πέντε πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της πόλης, που διέθεσαν τις πολιτιστικές τους δυνάμεις για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στο κάλεσμα των συλλόγων ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες άτομα που, στις 6 Δεκεμβρίου, γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο Νάουσας και χειροκρότησαν την κοινή προσπάθεια επίτευξης του στόχου, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητά του.

Τα βιβλία μεταφέρθηκαν στη Νάουσα μετά την καταστροφή από 100 οικογένειες προσφύγων που προτίμησαν να γλιτώσουν αυτά (και κάποια θρησκευτικά κειμήλια) αντί άλλων υπαρχόντων τους. Για να τα διασώσουν διέσχισαν 150 χιλιόμετρα με τα άλογα (όπου ήταν φορτωμένα) έως την Τραπεζούντα και από εκεί με καράβι στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξουν στη Νάουσα. Από τους 5.000 τόμους (μεταξύ των οποίων και σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα) σήμερα διασώζονται μόνο 972. Τα υπόλοιπα διασκορπίστηκαν και χάθηκαν, πριν φθάσουν στην Εύξεινο Λέσχη, όπου φυλάσσονται σήμερα, σε ειδικό χώρο, αποτελώντας μοναδικά ζωντανά υπολείμματα του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Από την Αργυρούπολη στο… Διαδίκτυο», πήραν μέρος οι σύλλογοι: «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», «Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Αράπιτσα», «Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας», «Πολιτιστικός Σύλλογος Πυρσός Νάουσας», «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες», και «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας».
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας και την παρουσίασε ο υπεύθυνος καθηγητής της Βιβλιοθήκης κ. Πέτρος Στοΐδης, που είχε και την επιμέλειά της μαζί με τις κυρίες Χ. Κοσμίδου, Κ. Τόμτση και Β. Καραγιαννοπούλου. Ο κ. Στοΐδης έδωσε ιστορικά στοιχεία για την Αργυρούπολη, το Φροντιστήριο και το Παρθεναγωγείο της ακμάζουσας κάποτε πόλης και τη βιβλιοθήκη του, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών του χθες και του σήμερα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Άγ. Τόλκας, ο Νομάρχης κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Ο Νομάρχης στο χαιρετισμό του επεσήμανε την κοινή προσπάθεια των συλλόγων, αναφέροντας ότι τη στηρίζει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που υπέγραψε σύμβαση με το Α.Π.Θ. Το πανεπιστήμιο ανέλαβε την ψηφιοποίηση των βιβλίων, μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο υλικό.



Πηγή: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Σχόλια