Χτίζοντας έναν καλύτερο κόσμο


Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι αιτίες της πολλές. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ το 40% των ατμοσφαιρικών ρύπων προέρχονται από κακά μονωμένα σπίτια και από τη θέρμανση με πετρέλαιο. Πώς θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος;

Μία πρόταση «πράσινης αρχιτεκτονικής» έρχεται από την Ισπανία, πρωτοπόρος στον τομέα αυτό είναι ο αρχιτέκτονας Ενρίκ Ρουίς Χέλι, ο οποίος μαζί με τον οικονομολόγο Τζέρεμι Ρίφκιν προπαγανδίζουν το «πράσινο συμβόλαιο» ανάμεσα σε αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και πολίτες. Ο αρχιτέκτονας Ενρίκ Ρουίς Χέλι μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο Σάντα Μόνικα της Βαρκελώνης, περιτριγυρισμένος από φοιτητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους, στους οποίους εξηγεί τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του μέλλοντος. Και στιγματίζει τη σημερινή μυωπική ματιά στον κόσμο: «Προς το παρόν η γεωπολιτική καθορίζει το σύστημα. Πρέπει όμως να περάσουμε στην πολιτική της γαιόσφαιρας. Δεν πρόκειται πλέον για σχέσεις μεταξύ κρατών. Προβλήματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, είναι παγκόσμια. Οι τυφώνες δεν γνωρίζουν σύνορα. Στο σύστημα αυτό πρέπει συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα και αυτονομία. Και η μεγαλύτερη ανεξαρτησία είναι η ενεργειακή».

Με έμφαση στις καινοτομίες   

 Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μία «πράσινη επανάσταση στην αρχιτεκτονική» ζητά ο Ρουίς Χέλι στο μανιφέστο που συνέταξαν με τον οικονομολόγο Τζέρεμι Ρίφκιν και συναδέλφους από την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Δική του αποστολή δεν θεωρεί ότι είναι να κατασκευάζει μονοκατοικίες με μηδενική κατανάλωση ενέργειας, αλλά να υποδεικνύει το μέλλον. Οι κατασκευές του είναι δείγματα συνδυασμού υψηλής τεχνολογίας, ντιζάιν και προστασίας φυσικών πόρων. «Δεν πρόκειται μόνο για φιλοσοφικές, αλλά και για τεχνολογικές καινοτομίες. Όπως για παράδειγμα η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας μπορεί να εκπέμπει φως σε διάφορα χρώματα. Το «νέο» στο „a new green deal" είναι ότι προωθεί αυτή την κουλτούρα καινοτομιών, για πατέντες με προτεραιότητα όχι την προστασία τους, αλλά το μοίρασμα με άλλους».

Από τη στατική αρχιτεκτονική στην περφόρμανς
 Ένα απτό δείγμα της σύλληψης αυτής είναι το τεχνολογικό κέντρο MediaTic στη Βαρκελώνη. Η πρόσοψή του κοστίζει 27 εκατομμύρια ευρώ και είναι ένα είδος μωσαϊκού από τρίγωνα μαξιλάρια καλυμμένα με την πλαστική ύλη EFTE. Είναι γεμάτα με άζωτο και ανάλογα με την ακτινοβολία του ήλιου διαστέλλονται ή συστέλλονται, ρυθμίζοντας έτσι τη σωστή θερμοκρασία στο σωστό χρόνο, δίνοντας ταυτόχρονα στο κτίριο και ένα ανεπανάληπτο προφίλ. Είναι αυτό που ο Καταλανός αρχιτέκτονας χαρακτηρίζει ως αισθητική του 21ου αιώνα. "Αν είναι η ενέργεια που γράφει το σενάριο για ένα κτίριο», λέει ο Ρουίς Χέλι, "τότε έχουμε μια αρχιτεκτονική περφόρμανς, ζωντανή, υβριδική, μια διαδραστική αρχιτεκτονική που είναι ικανή να μεταλλάσσεται».

Από: DEUSCHE WELLE, Julia Macher / Γιώργος Παππάς

Σχόλια