«Αθηναϊκές παρεκτροπές»


Süddeutsche Zeitung: «Αθηναϊκές παρεκτροπές»

Εκτενείς είναι και σήμερα οι αναφορές στον ευρωπαϊκό τύπο για τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας και τις προσπάθειες αντιμετώπισής της από την ελληνική κυβέρνηση

Στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπό τον τίτλο «επικερδή στοιχήματα σε οικονομικά ασθενείς χώρες της ευρωζώνης» επισημαίνεται: "Το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα προκάλεσε έντονες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές. Όποιος όμως πιστεύει στην φερεγγυότητα των χωρών της ευρωζώνης μπορεί να βγει κερδισμένος από τα υψηλά επιτόκια. Στα ομόλογα 10ετούς διάρκειας το ελληνικό δημόσιο υπόσχεται επιτόκιο 5,4%, 2,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τα αντίστοιχα γερμανικά. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα αποπληρώσει στην ώρα τους. Με σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, αλλά και την διαβεβαίωση της Αθήνας για περικοπή των δημοσίων δαπανών στις αποσκευές του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκινά σήμερα περιοδεία ανά την Ευρώπη με πρώτο σταθμό το Βερολίνο".

Όχι στις περικοπές μισθών στο δημόσιο
Στο ταξίδι αστραπή του κ. Παπακωνσταντίνου και τα σχέδια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο με τον τίτλο «Αθηναϊκές παρεκτροπές»: "Ο πρωθυπουργός προτίθεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά καθώς και τη φοροδιαφυγή. Εκτός αυτού προωθεί την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού. Η επίσης υπερχρεωμένη Ιρλανδία ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα περικοπές στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, μια κίνηση που βρίσκει αντίθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου λέει πάντως ότι μείωσε τον μισθό του και πως αντάλλαξε την υπηρεσιακή Μερσεντές με ένα Σκόντα", καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγή: DEUTSCHE WELLE, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5016261,00.html


Σχόλια