Έρχεται "Τσουνάμι" : Μέτρα-σοκ ζητούν οι Βρυξέλλες να λάβει τώρα η κυβέρνηση


Περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες, τέλος στις πρόωρες συντάξεις και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ζητούν μεταξύ άλλων οι κοινοτικοί από τους Ελληνες εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Η σύνοδος κορυφής πέρασε, αλλά οι πιέσεις των κοινοτικών στους εκπροσώπους της χώρας μας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζονται. Στις συναντήσεις που διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση ζητούν μέτρα και, όπως λένε στελέχη που συμμετέχουν, «είναι πολύ καλά διαβασμένοι για τις ελληνικές ιδιαιτερότητες».

Οι παρεμβάσεις που υποδεικνύουν επηρεάζουν τις ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και περιλαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να βγει το χρήμα από τα σεντούκια!


Δημόσιοι 
Οι αρμόδιοι της Επιτροπής ακούν με ενδιαφέρον τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για νέο μισθολόγιο και ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε μία διοικητική αρχή, αλλά δείχνουν ανυπόμονοι. Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις παρουσίασαν πίνακα που δείχνει το κόστος των αμοιβών στο Δημόσιο να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά... 90%!
«Οι υπουργοί σας δίνουν λεφτά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» ήταν το πιο ευγενικό σχόλιο που ακούστηκε. Και πέρασαν στα σοβαρά: αναθεώρηση όλων των επιδομάτων, κόψιμο των υπερωριών, δραματικός περιορισμός του προσωπικού ειδικών θέσεων και των συμβολαίων με το Δημόσιο.
«Το πρόβλημά σας είναι ότι αυτά αφορούν πιο πολλούς απ’ όσους θα έπρεπε, αλλά έχετε πρόβλημα συναλλαγής» επισημάνθηκε από τους κοινοτικούς. Στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος της δημόσιας διοίκησης έθεσαν ακόμη θέμα αποσπάσεων και μετατάξεων. «Ξέρουμε ότι χιλιάδες υπάλληλοι τριγυρνούν σε πολιτικά γραφεία όταν δεν βρίσκονται στα σπίτια τους» επισήμανε στους Ελληνες Βέλγος τεχνοκράτης της Επιτροπής.
Οι αόρατοι
«Πρέπει να εμφανίσετε τους αόρατους υπαλλήλους» προσέθεσε και ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακατανομή του προσωπικού για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Πριν κάνετε προσλήψεις» επισήμανε με νόημα.
Πέρα από το τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το πότε. Οι Βρυξέλλες ζητούν μέθοδο σοκ, με ακαριαία αλλαγή όλων των προαναφερθέντων πεδίων, η κυβέρνηση, όμως, επιμένει των παρεμβάσεων να προηγηθεί ο διάλογος.
Τα παράδοξα του Ασφαλιστικού
Στο ασφαλιστικό η σταγόνα που έκανε τους υπαλλήλους της Επιτροπής να χάσουν τον ύπνο τους ήταν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Ολυμπιακής.
«Δεν γίνεται να βγάζετε τον κόσμο στη σύνταξη στα 40», είπαν στους Ελληνες ομολόγους τους. Τους επισήμαναν ακόμη την ανάγκη να καταργηθούν οι χιλιάδες ρυθμίσεις που υπάρχουν στη χώρα μας και οι οποίες δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και έξοδα.
«Άλλοι πληρώνονται για να κάθονται και άλλοι δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν», ήταν μία από τις πιο σκληρές ατάκες που ακούστηκαν. Παράλογο θεωρούν και το σύστημα των αποστρατειών στον Στρατό.
«Ξοδεύετε εκατομμύρια για την εκπαίδευση στελεχών και μετά τους δίνετε σύνταξη επειδή πήρε προαγωγή ο διπλανός τους», ακούστηκε από τα χείλη των Κοινοτικών.
Το στίγμα των αλλαγών από τον Γ. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο, δεν πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα. «Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο και αποφασισμένο», δηλώνουν εμφαντικά. Από εκεί και πέρα, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επίσπευση των αλλαγών στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Η μάχη που διεξάγεται γι' αυτά τα θέματα στο παρασκήνιο θα συνεχιστεί μέχρι τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου θα ανέβει στο βήμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΟΚΕ. Αναλόγως της εξέλιξης που θα έχει μπορεί τελικά να ακουστούν και μερικά συγκεκριμένα πράγματα.
Θα προχωρήσουμε
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι διάλογος σημαίνει συμμετοχή στη λύση και όχι υπεκφυγή. «Θα προχωρήσουμε ότι και να γίνει», θα είναι το μήνυμά του προς τους κοινωνικούς εταίρους. Την Τρίτη, στο συμβούλιο των αρχηγών, θα ζητήσει απ’ όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για να απαλλαγεί η χώρα από τη μάστιγα της διαφθοράς.
Οι επιτελείς του διευκρινίζουν ότι δεν θα διευρύνει την ατζέντα στην οικονομία. «Μονάχα στο βαθμό που η διαφθορά επηρεάζει την ανάπτυξη και τη διεθνή εικόνα της χώρας», απαντούν σε όσους τους ρωτούν για το θέμα.

Πηγή:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=22951233#

Σχόλια