Πυρηνικοποίηση των Βαλκανίων (πλην Ελλάδας)


Στροφή στην χρήση πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών κάνει σχεδόν το σύνολο των βαλκανικών κρατών είτε σε επίπεδο προθέσεων και διακηρύξεων (Αλβανία, Σερβία και ΠΓΔΜ) είτε με τη διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών για την απόκτηση πυρηνικών σταθμών για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Τουρκία) ή την επέκτασή τους (Βουλγαρία).
Αντιθέτως η Ελλάδα που στο παρελθόν απέρριψε ιδιαίτερα ευνοϊκή πρόταση για τη κατασκευή πυρηνικών σταθμών με διεθνή βοήθεια, θέτει πρόωρο τέλος στο δημόσιο διάλογο για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ενεργειακής εξάρτησης από ξένους παράγοντες. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης απέκλεισε τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ακριβό τρόπο παραγωγής ενέργειας, εν δυνάμει επικίνδυνο για μια σεισμογενή χώρα, ο οποίος δημιουργεί απόβλητα.

Αντιθέτως, η Σερβία δηλώνει πρόθυμη να υιοθετήσει τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς με τη βοήθεια της Ρωσίας. Επισημαίνεται ότι το Βελιγράδι κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με τη Γερμανία και την Ιταλία για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων ενώ η Ρωσία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Δούναβη.
Στη ΠΓΔΜ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι, με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, η χώρα θα καταστεί εξαγωγέας ενέργειας και ήδη πραγματοποιεί επαφές με την αμερικανική
General Electric. Η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ΠΓΔΜ βρίσκει ένθερμο υποστηρικτή την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (MANU), η οποία προτείνει είτε κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου 1000ΜW ή τριών δυναμικότητας 300ΜW έκαστο.

Από: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/12/blog-post_02.html

Σχόλια