Η Ελλάδα χρόνια ολόκληρα εξωράιζε το δημόσιο έλλειμμα...




Handelsblatt: H Ελλάδα όμηρος των οίκων αξιολόγησης;

«Βουνό χρεών στην Ελλάδα: τέλος με τον δημιουργικό εξωραϊσμό» είναι ο τίτλος εκτενέστατου άρθρου στο Finanzen.net, τη μεγαλύτερη γερμανική διαδικτυακή πύλη για οικονομικά. Το άρθρο ξεκινάει παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δις ευρώ και αντιστοιχεί στο 125% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία είναι 70%.
 O αρθρογράφος Μάρτιν Μπλίμελ σημειώνει: «Το ότι η χώρα χρόνια ολόκληρα εξωράιζε το δημόσιο έλλειμμα δεν το κατάλαβαν αργά μόνο οι οικονομικές αγορές αλλά και οι Βρυξέλλες. Φαίνεται ότι όσοι επέκριναν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη θεωρούσαν λάθος είχαν δίκιο. Αυτές τις ημέρες λέγονται πικρές αλήθειες. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας χωρίς ωραία λόγια φθάνει σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ και αποτελεί την ευρωπαϊκή κορυφή. Είναι όμως η μοναδική αλήθεια; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να ελέγξει επί τόπου τα οικονομικά της Ελλάδας. Εκφράζεται ο φόβος ότι το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Και αυτό το λέμε απώλεια εμπιστοσύνης. Και το χειρότερο είναι πως αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης ξεπερνάει και τα ελληνικά  σύνορα».


Στη συνέχεια ο αρθρογράφος διερωτάται εάν τα λόγια θα ακολουθηθούν από πράξεις και εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να κρατήσει τις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματος ή όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Η κατάσταση θα φθάσει εκεί όπου οι πιο ισχυροί της Ευρωζώνης θα πρέπει να βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή ώστε να συνέλθει. Και αυτό φυσικά εις βάρος των φορολογουμένων και εις βάρος άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια η υπόθεση Ελλάδα αφορά κάθε Ευρωπαίο πολίτη.»

Στα οικονομικά της Ελλάδας αναφέρεται και άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ και υπογράφεται από τον Γκερντ Χέλερ. «Η Ελλάδα απειλείται και με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας» είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο καταρχάς αναφέρεται στις αξιολογήσεις που έγιναν μέχρι τώρα από του Οίκους Fitch και Standard & Poor, οι οποίοι κατέταξαν την Ελλάδα στη «Β’ Εθνική των οφειλετών», καθώς και στην επικείμενη αξιολόγηση από τον Οίκο Moody’s.
«Η Ελλάδα απειλείται όλο και περισσότερο να μετατραπεί σε όμηρο των οίκων αξιολόγησης. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται η πορεία των ελληνικών ομολόγων και κατ' επέκταση το καπέλο υψηλού ρίσκου. Σημαντική θα μπορούσε να αποδειχθεί επίσης και η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν καταθέσει ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται από το 2008 ομόλογα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ-, αλλά από το 2011 θέλει να επιστρέψει στην παλαιότερη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογούνται κυρίως με Α-. Θα μπορούσαμε δηλαδή να οδηγηθούμε στην κατάσταση όπου η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα αξιόγραφα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ μια και δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει κάποια εξαίρεση για μια χώρα».

Και τέλος η εφημερίδα σημειώνει: «Η μοίρα της χώρας βρίσκεται στα χέρια των οίκων αξιολόγησης – μια παράξενη και απαράδεκτη κατάσταση για την ΕΚΤ, όπως λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Goldman Sachs».
 
Από: DEUTSCHE WELLE, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5045679,00.html Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Σχόλιο:
Που είσαι Καραμανλή, που όλοι σε λοιδορούσαν...
Βουνό χρεών στην Ελλάδα

Το ότι η χώρα χρόνια ολόκληρα εξωράιζε το δημόσιο έλλειμμα δεν το κατάλαβαν αργά μόνο οι οικονομικές αγορές αλλά και οι Βρυξέλλες.  
Φαίνεται ότι όσοι επέκριναν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη θεωρούσαν λάθος είχαν δίκιο. 
Αυτές τις ημέρες λέγονται πικρές αλήθειες.
Τα έλεγε ο Καραμανλής αλλά ποιός τον άκουγε; 
Πόσες φορές είχαμε ακούσει στο παρελθόν ότι "μπήκαμε" στην Ευρωζώνη με "μαϊμού" στοιχεία...


Σχόλια