"Κακή παρέα" ο κ. Θαπατέρο για τον Γιώργο Παπανδρέου...


Του Γιάννη Αγγέλη
Ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εν μέσω της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στην Βουλή.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δείχνει έντονα προβληματισμένο τις τελευταίες ημέρες για το νέο κύκλο "δηλώσεων" από πλευράς θεσμικών παραγόντων της ευρω-ζώνης για την Ελλάδα, με κοινό χαρακτηριστικό την υπενθύμιση ότι “δεν θα υπάρξει σε περίπτωση ανάγκης ιδιαίτερη μεταχείριση της Ελλάδας...”.
Την αρχή έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα επιφυλάξει ευνοϊκή μεταχείριση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αν βρεθούν σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων.
Ακολούθησε ο νέος Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόϊμπλε διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της και ότι οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν για “τα λάθη” της Αθήνας.

Ο κ. Γιούρκεν Στάρκ μιλώντας εκ νέου για την Αθήνα τόνισε ότι "υπάρχει διαθέσιμο χρονικό διάστημα ενός έτους και δέκα ημερών για να χειριστεί το πρόβλημά της..." δηλαδή τον κίνδυνο μη αποδοχής από την ΕΚΤ των κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω των τραπεζών.
Και όλα αυτά όταν τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον Οίκο Moody΄s.
Παλιό και έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα επισήμανε μιλώντας στο Capital.gr ότι “στην Αθήνα δεν έχουν καταλάβει πως η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν στα τέλη του 2008, όταν λόγω της γενικευμένης κρίσης υπήρχε μία διάθεση αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Τώρα στα τέλη του 2009 κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για τον άλλο... Τώρα το κλίμα που επικρατεί στις Κυβερνήσεις είναι ότι κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της. Και ιδιαίτερα για την Αθήνα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις...”.
Ακόμα περισσότερο στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσέγγιση Παπανδρέου – Θαπατέρο, καθώς στην Ισπανία οι κοινοτικοί "βλέπουν" τον δεύτερο μετά την Ελλάδα “απείθαρχο” της ευρω-ζώνης.
Ορισμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες –με ιδιαίτερη εμπειρία στο πως κινούνται τα πράγματα εδώ και ένα χρόνο– επισημαίνουν ότι "δεν είναι και η καλύτερη ιδέα η προσέγγιση Αθήνας – Μαδρίτης καθώς οι κεντρο-ευρωπαίοι" την έχουν στήσει" στον κ. Θαπατέρο ο οποίος έχει ενοχλήσει με τη στάση του τις ισχυρές πρωτεύουσες της ευρω-ζώνης". Για τον κ. Θαπατέρο, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του κ. Σόλπμες από το ΥΠΟΙΚ, έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση έτι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στην Ισπανία.
Το κλίμα αυτό –κατά πληροφορίες του Capital.gr– επιχειρεί να περάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς άμεσα αποτελέσματα. Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο εκτός ατζέντας ενδέχεται να γίνει νέα ενημέρωση και να εκτεθούν από τον Υπουργό Οικονομικών εναλλακτικές προτάσεις για το ενδεχόμενο να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις προς την Αθήνα πριν λήξει ο χρόνος.

Aπο   http://www.capital.gr/News.asp?id=876964http://repoupame.blogspot.com/2009/12/blog-post_6771.html#more

Σχόλια