Η διεθνής ατζέντα της ημέρας

Οι προβολείς πέφτουν και σήμερα στην Κοπεγχάγη, όπου οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τη Κλιματική Αλλαγή προσπαθούν να συμβιβάσουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα Βορρά - Νότου.



Στην τελευταία και την πιο κρίσιμη φάση της εισέρχεται  η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία συνεδριάζει και σήμερα σε επίπεδο υπουργών περιβάλλοντος. Το απόγευμα αναμένεται η κατάθεση από τη δανική προεδρία των σχεδίων για την τελική συμφωνία, τα οποία θα συζητηθούν την τελευταία μέρα από τους ηγέτες των χωρών που θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και τα σενάρια για αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν από την επικαιροποίηση και την παράταση ισχύος του ήδη υπάρχοντος Πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι και τα βασικά σημεία για μια νέα συμφωνία, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα περιλαμβάνει ποσοστά για τη μείωση των ρύπων και τη χρηματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Από σήμερα αρχίζει και η προσέλευση κι άλλων πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται στην Κοπεγχάγη το μεσημέρι. 

Δύο σημαντικά γεγονότα θα απασχολούν σήμερα τη Γερμανία. Το πρώτο αφορά τον προϋπολογισμό της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί και αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010. Το σχέδιο αυτό του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του δανεισμού κατά 48,3 δις ευρώ, ποσόν υπερδιπλάσιο από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός για φέτος. Το δεύτερο γεγονός αφορά τους βομβαρδισμούς από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις που έγινε στις 4 του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Κούντους του Αφγανιστάν με πολλά θύματα από τον άμαχο πληθυσμό. Από σήμερα συνεδριάζει  Εξεταστική  Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτοί οι βομβαρδισμοί. Στην επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν μεταξύ άλλων η καγκελάριος Μερκελ και ο υπουργός Άμυνας Γκούτενμπεργκ. Ανάλογη συζήτηση γίνεται και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
 Στη Μόσχα ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουζεν συνεχίζει την παρθενική επίσκεψή του στη χώρα. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβένγιεφ.
 Στο Στρασβούργο ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων στην Ε.Ε. Φρέντερικ Ράινφελντ κάνει ενώπιον των ευρωβουλευτών απολογισμό της προεδρίας της χώρας του, ενώ στις 12 το μεσημέρι απονέμεται το βραβείο Ζαχάρωφ στη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Μεμόριαλ".SΣτο Στο Βουκουρέστι, ορκίζεται σήμερα ο Τράιαν Μπασέσκου για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της χώρας.
Στη Ρώμη αναμένεται να πάρει εξιτήριο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το σοβαρό τραυματισμό του στο πρόσωπο.

Από: DEUTSCHE WELLE, Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Σχόλια