Κουρδικό Κόμμα "Γιοκ"


Μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασε φόβους για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορευτεί το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της χώρας.
Η σουηδική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε ανησυχία για την απαγόρευση του κόμματος, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα "αποτελούν ειδικό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με απόλυτη προσοχή".
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε χθες, Παρασκευή, τη διάλυση του DTP, το οποίο κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Προηγουμένως και η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει στην απόφαση αυτή. "Το δημοκρατικό σύστημα της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να προάγει τις πολιτικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες της", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος στην πόλη Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα και στο Βαν, όπου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.
Την Παρασκευή το βράδυ, είχαν διοργανωθεί διαδηλώσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, και στην Κωνσταντινούπολη.

Σχόλια