Η Πραγματική Δανία και η Δανία του "Νότου"



Στη Δανία, η κυβέρνηση έχει κάνει ένα τολμηρό βήμα που επιτρέπει στους μαθητές την πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων του σχολικού έτους τους.


Συνολικά 14 κολέγια στη Δανία εφαρμόζουν το νέο σύστημα των εξετάσεων, ενώ όλα τα σχολεία της χώρας έχουν κληθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι το 2011.

Οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις.

Η Δανία είναι μια χώρα που έχει αγκαλιάσει παραδοσιακά την σύγχρονη τεχνολογία. H Δανική κυβέρνηση λέει αν το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην τάξη και στις εξετάσεις.
Ο Sanne Yde Schmidt, ο οποίος ηγείται του έργου, λέει: «Αν πρόκειται να έχουμε ένα σύγχρονο σχολείο για να τους διδάξει πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς στη σύγχρονη ζωή, εμείς πρέπει να τους διδάξουμε πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο."

Η προφανής ανησυχία είναι η απάτη. Η αποστολή mail και επικοινωνία απαγορεύεται, αλλά πώς μπορεί να σταματήσεις ένα φοιτητή να στείλει μια ερώτηση σε έναν φίλο; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί.
Η Nina Ahmed που είναι 18 ετών, προσθέτει: "Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο [να εξαπατήσεις], επειδή δεν έχεις χρόνο, είσαι υπό πίεση και έχεις πάρα πολλά να κάνεις."

Οι φοιτητές δεν υποχρεούνται πλέον να αναμασούν γεγονότα και στοιχεία. Αντ 'αυτού η έμφαση είναι στην ικανότητά τους να κοσκινίσουν μέσω Internet και αναλύσουν τις πληροφορίες.

Ο Υπουργός Παιδείας της Δανίας, Bertel Haarder δήλωσε: " Οι εξετάσεις μας πρέπει να αντανακλούν την καθημερινή ζωή στην τάξη και η καθημερινή ζωή στην τάξη πρέπει να αντικατοπτρίζει τη ζωή στην κοινωνία".

Διαβάζοντας όλα αυτά σκέφτομαι ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα, ακόμα προβληματιζόμαστε άν θα πρέπει να καταγεργηθούν οι Πανελλήνιες.

Δεν μπορούμε Κα Διαμαντοπούλου να γίνουμε και στα θέματα της Παιδείας, η Δανία του Νότου?

Σχόλια