Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει η Hurriyet


Υπό τον τίτλο «Αυτό θα είναι το κράτος της Κύπρου», η τουρκική εφημερίδα Hurriyet  υποστηρίζει ότι «αποκαλύπτει» τη λύση στην οποία έχουν καταλήξει ο Κύπριος πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για λύση του Κυπριακού.

Σε έντονο ύφος διαψεύδει το δημοσίευμα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντάς το «ανήθικο και απαράδεκτο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λύση στην οποία φέρονται να κατέληξαν οι δύο άνδρες προβλέπει:
- Η Γερουσία θα εκλέγει το «προεδρικό ζεύγος» που θα αποτελείται από έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριος. Η προεδρία και η αντιπροεδρία θα ασκείται εναλλάξ από το τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο.
- Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από έξι Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους υπουργούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός δεν θα επιτρέπεται να ανήκουν στην ίδια κοινότητα. Για τη λήψη οιασδήποτε απόφασης δεν θα αρκεί η πλειοψηφία της μίας πλευράς αλλά θα απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον ενός μέλους και της άλλης κοινότητας.
- Η νέα ενιαία Κύπρος δεν θα διαθέτει στρατό. Κάθε πλευρά θα έχει την δική του αστυνομική δύναμη, ενώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα συγκροτηθεί σώμα ασφαλείας, στο πρότυπο του αμερικανικού FBI. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε ίση αστυνομική δύναμη των δυο πλευρών η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί αναλογία 6 προς 4 υπέρ των Ελληνοκυπρίων.
- Τα ελληνικά και τα τουρκικά θα είναι επίσημες γλώσσες, χωρίς να αποκλείεται η χρήση μίας τρίτης γλώσσας. Στις δημόσιες υπηρεσίες οι θέσεις του διευθυντή και του υποδιευθυντή θα μοιράζονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
- Θόλο παραμένει το τοπίο όσον αφορά στο περιουσιακό, ωστόσο από το δημοσίευμα προκύπτει ότι οι δύο ηγέτες προσανατολίζονται σε μία μεικτή λύση αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών.
- Εφόσον επιτευχθεί τελική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν ταυτόχρονα δυο δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Πηγή : http//www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1077193

Σχόλια