Στην τελική ευθεία για την εκλογή


Τη συμφωνία τους σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, δήλωσαν οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και το γενικό διευθυντή της ΝΔ Μενέλαο Δασκαλάκη.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ήταν "συνάντηση ευθύνης όπου εξετάσαμε την όλη πορεία μέχρι την Κυριακή, όπου η ΝΔ κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή της βάση".
Πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογή και για την πρώτη Κυριακή και για την επόμενη εφόσον χρειαστεί.
Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα μεταξύ των υποψηφίων.
"Καλούμε όλες τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες να συμμετέχουν. Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η εκλογή αρχηγού. Με τη συνεργασία όλων όλα θα πάνε καλά".
Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι θα χρειαστεί και επαναληπτική εκλογή, η κα Μπακογιάννη απάντησε "θα μιλήσει ο λαός".
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, ότι "συνεργαστήκαμε άριστα σε όλα τα θέματα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή". Και πρόσθεσε, ότι "είναι μια γιορτή δημοκρατίας της ΝΔ".
Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, απάντησε ότι αυτά θα τα αποφασίσει ο κόσμος.

Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε "συνυπογράφω σε όλα, ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα".
Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη ΝΔ, όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος.
Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν - μεταξύ άλλων- ο πρώην υπουργός, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η βουλευτής Δωδεκανήσων κα Μίκα Ιατρίδη, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπαστάμκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζου.
Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κ. Τασούλας, ο βουλευτής Ηλείας κ. Π. Αδρακτάς, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δ. Σαμπαζιώτης καθώς και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Λιάνα Γούτα. Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε από το Στρασβούργο και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Ντόρα Μπακογιάννη
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε πως δεν έχει σχέδιο, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας σε πολιτικούς της φίλους στην Αργολίδα η κα Μπακογιάννη τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και σπαταλά το χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
"Καταφέρνει και να διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση" τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία και αναφέρθηκε στα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
"Η έκτακτη εισφορά είναι ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο, στέλνοντας το λογαριασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης εξαπολύοντας φοροκαταιγίδα ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες που δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε η κα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ανίκανα και ανέτοιμα να κυβερνήσουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".
"Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είναι παρούσα. Που το ΠΑΣΟΚ θα μας βρίσκει μπροστά του. Μια Νέα Δημοκρατία που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό".
Όσον αφορά τα εσωκομματικά, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως "η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απβ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γιβ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου", δήλωσε η υποψήφια για την αρχηγία.
Απάντησε μάλιστα και στις επικρίσεις που δέχεται για μηχανισμούς. "Είμαι περήφανη γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, ως «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα. Λέγεται συστράτευση. Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός".
Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και επανέλαβε τη θέση της για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία: "Όλοι εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις όποιες διαφορές του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανακάνουμε δυνατή τη Νέα Δημοκρατία. Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος. Και τις ρίζες και τον κορμό και τα κλαδιά αυτής της μεγάλης παράταξης". Επανέλαβε μάλιστα και το δίλλημα που θέτει στην προεκλογική αυτή εκστρατεία.
"Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;"
Αντώνης Σαμαράς
Ομιλία στις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. "Η συμμετοχή των γυναικών, όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά παντού και στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι ισότιμη και να φτάνει στο 50%, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει λόγω του φύλου τους, αλλά με βάση την αξιοκρατία", τόνισε.
Πρέπει να αναδειχθούν οι ικανές και άξιες γυναίκες που περιθωριοποιούνται λόγω του φύλου τους, είπε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε τα παραδείγματα της Μέρκελ και της Θάτσερ. Η Μέρκελ, είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν κόρη πάστορα και η Θάτσερ κόρη μπακάλη, αλλά αναγνώρισαν τις ικανότητές τους στην πολιτική και έφτασαν εκεί που έφτασαν. Όπως είπε, με τον ίδιο στο τιμόνι της ΝΔ οι γυναίκες θα φτάνουν παντού, με βάση πάντα την αξία και τις ικανότητές τους.
Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να σπεύσει να ψηφίσει την Κυριακή και όπως είπε «έχουμε το ρεύμα στην κοινωνία αλλά πρέπει να μεταφραστεί και στην κάλπη». Τόνισε ακόμη ότι στο ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω προς τα κάτω ενώ στη ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση, το κοινωνικό ρεύμα την επέβαλε.
«Πρέπει να δοθεί η δύναμη από την λαϊκή βάση στο νέο πρόεδρο μέσα από τη συμμετοχή» είπε ο κ. Σαμαράς.
Αναφέρθηκε και στην λειτουργία του κράτους, απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και το μοντέλο κράτους -επιχειρηματία όπως είπε, και τόνισε ότι δεν θέλει το κράτος νυχτοφύλακα αλλά ρυθμιστή, να δίνει ευκαιρίες σε όλους, και να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.
Αναφέρθηκε στον πατριωτισμό και είπε ότι η αγάπη για τον τόπο μας είναι μια πρόκληση για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα, και έτσι αποδεικνύουμε ότι αγαπάμε τον τόπο μας.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που όπως είπε εστιάζει στην στήριξη της μεσαίας τάξης και στην διάχυση του προϊόντος της ανάπτυξης στην κοινωνία και στους πολίτες.
«Χάσαμε τη μάχη των ιδεών και χάσαμε τη μάχη στις εκλογές» είπε και αναφέρθηκε στον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, όπως είπε, με βάση την ιδεολογία του έλυσε το πρόβλημα ασφάλειας που προέκυψε στο Παρίσι κάποια στιγμή. Εμείς δεν κάναμε αυτό το πράγμα με τα γνωστά αποτελέσματα ανέφερε και τόνισε ότι η ιδεολογία είναι η ταυτότητά μας.
Είπε ακόμη ότι η ΝΔ υπέστη ιδεολογικό αφοπλισμό και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί και τόνισε ότι στόχος του είναι να «παντρέψει» τις διαχρονικές αξίες και τις αρχές της παράταξης με τα φρέσκα ισχυρά πολιτικά ρεύματα που όπως είπε, έχουν κάνει ισχυρή την κεντροδεξιά στην Ευρώπη. Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης μίλησε σε στελέχη του κόμματος στην Τρίπολη.
"Είμαι εδώ και η λέξη αποχωρώ ή υποχωρώ δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου, διότι μπήκα για να μείνω κι όχι για να φύγω", είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε:
"Μπήκα όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά για να περάσει κάποια στιγμή σ' αυτή την παράταξη ο λόγος του προδομένου, του ξεχασμένου νεοδημοκράτη. Γιατί σήμερα θυμήθηκαν ορισμένοι το καταστατικό, τις οργανώσεις, τα μέλη".
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε πως "ιδιοκτήτης του κόμματος δεν είναι κανένας παρά μόνο ο λαός και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ξαναμιλήσουμε με το λαό".
Επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι δεν χρωστάει σε κανένα και με κανέναν δεν κάνει παζάρια.

Απο: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Σχόλια