Μεταξύ "Τυριού και Αχλαδιού"


Τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Σκοπίων για περιβαλλοντικά θέματα, πραγματοποιείται σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, απευθύνουν σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν.

"Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα", σημειώνουν οι κκ Σολάνα και Ρεν.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν "ευάλωτες", εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας. "Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για μία γενιά, να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Από σήμερα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο οποίο μπορούν να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια για τη διαδικασία της διεύρυνσης, υπάρχει ένα παράθυρο δυνατοτήτων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ή για την δημιουργία βάσης για την επίλυσή της. Τα δύο μέρη εξέτασαν πιθανές λύσεις, όλα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές συγκυρίες δεν ήταν πάντοτε κατάλληλες για να διανυθεί η απαραίτητη απόσταση και να βρεθεί μία δύσκολη μεν, κοινά αποδεκτή λύση, δε. Τώρα οι δύο χώρες έχουν ισχυρές κυβερνήσεις με νωπή εντολή. Επιπλέον η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί κίνητρο για να εστιαστούν οι προσπάθειες ", προσθέτουν.
Οι κκ Σολάνα και Ρεν εκτιμούν ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών κκ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η οποία διεξήχθη στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη συνάντηση, σήμερα, στις Πρέσπες.

"Χαιρετίζουμε τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας) μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο. Οι απευθείας και συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των μερών καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την εξεύρεση λύσης», προσθέτουν. Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχουν στιγμές όπου μία αποφασιστική ενέργεια, βασισμένη σε σαφές όραμα, μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. «Τώρα είναι η στιγμή για την υπέρβαση του εμποδίου το οποίο βρίσκεται στον δρόμο 15 χρόνια. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου μία πράξη ευθύνης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η τελική επιβράβευση για τις προσπάθειες αυτές είναι ξεκάθαρη: ένταξη στην ευρωατλαντική οικογένεια των δημοκρατικών λαών και ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων", αναφέρουν.

Επίσης, οι κκ Σολάνα και Ρεν, στο κοινό τους άρθρο στην "Ντνέβνικ", επικρίνουν την ενέργεια της ΠΓΔΜ σχετικά με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της Ελλάδας, "Βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού προσανατολισμού είναι η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου. Η παραπομπή των εκκρεμοτήτων σε διεθνείς νομικούς θεσμούς δεν αποτελεί παράδοση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων", σημειώνουν χαρακτηριστικά. Τέλος, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους και συγχαίρουν την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που σημείωσε τον τελευταίο χρόνο και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που όπως σημειώνουν, επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ. Σημειώνουν ακόμη ότι η ΠΓΔΜ, με την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο και με την συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο, διαδραμάτισε θετικό ρόλο.

Aπό: : The Hellenic Radio (ERA)

Σχόλιο:
Τελικά δεν έχουμε καταλάβαμε στις Πρέσπες τι θα συζητήσουν?
Για το περιβάλλον, για τα ψάρια του γλυκού νερού ?
Ποιά είναι η "ατζέντα" και πότε ετοιμάσθηκε, μεταξύ πτήσεων, στο Αεροδρόμιο, καθ΄οδόν προς το Τριεθνές?
Είναι ισχυρές, λένε οι εταίροι μας, οι δυο κυβερνήσεις με νωπή εντολή και πρέπει να κάνουν την υπέρβαση.
Ισχυρές ως προς τι; και με νωπή εντολή να κάνουν τι;
Τώρα είναι η ιστορική στιγμή λένε οι κκ Σολάνα και Ρεν..
Το θέμα είναι το πως θα γραφεί η Ιστορία για όλα αυτά τα Εθνικά θέματα, που συζητιώνται "μεταξύ τυριού και αχλαδιού"
Ευχόμαστε και πιστεύουμε να μην γραφεί "Με μελανά χρώματα" 

Σχόλια