Σύννεφα: Πόσο επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή

Από i-live.gr news
http://www.i-live.gr/news-clouds-climate-change/

news-clouds-climate-change

Ο ρόλος που παίζουν τα σύννεφα στην κλιματική αλλαγή παραμένει ένα μυστήριο μέχρι στιγμής, αλλά το πρόγραμμα EUCLIPSE (Μελέτη και αξιολόγηση του ρόλου των σύννεφων), έρχεται να διαφωτίσει το εν λόγω ζήτημα με τη χρήση της τεχνολογίας.

Tο εν λόγω 4ετες πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Στόχος του είναι να βοηθήσει τους μετεωρολόγους να προβλέπουν με ακρίβεια, τις μελλοντικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης σκοπεύει να δώσει μια ακριβή εικόνα της σχέσης των σύννεφων με τις αλλαγές καιρού.

Τα σύννεφα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των βροχοπτώσεων, στην ηλιακή ακτινοβολία που κατευθύνεται στη Γη και στη θερμοκρασία.

Λειτουργούν ως «υδάτινοι θερμοστάτες», αφού ελέγχουν περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα τη θερμομετρική κατάσταση του στρώματος της ατμόσφαιρας, η οποία βρίσκεται μεταξύ της βάσης του και της επιφάνειας της Γης.

Τώρα με την αλλαγές που παρατηρούνται στα συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, δίνεται μεγαλύτερη βάση στο ρόλο τους.

Το 4ετες πρόγραμμα θα μελετήσει το ρόλο που παίζουν τα σύννεφα στην κλιματική αλλαγή.

Στο EUCLIPSE θα συμμετέχουν 13 ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία θα καθοδηγούνται από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft.

Επικεφαλής της έρευνας θα είναι ο καθηγητής Pier Siebesma του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Delft.

Επίσης θα γίνει αξιολόγηση στο πως συμπεριφέρονται τα σύννεφα στα θερμότερα κλίματα σε διάφορες περιοχές, στα ακραία καιρικά φαινόμενα , στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, θα χρησιμοποιηθούν νέας γενιάς δορυφόροι που θα απεικονίζουν για πρώτη φορά, τα σύννεφα σε τρισδιάστατη μορφή.

Σχόλια