Επιστολή Ερντογάν στον Παπανδρέου για περαιτέρω συνεργασία


Συνέχεια της πρόσφατης πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί την Τουρκία και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου της πρωτοβουλίας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται ότι είναι η επιστολή που απηύθυνε, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, ο τελευταίος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην επιστολή, που ανακοινώθηκε χθες στην Άγκυρα, εκφράζεται η βούληση της τουρκικής κυβέρνησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Παράλληλα, εκφράζεται η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης «να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα», που σκιάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Αιγαίο, Κυπριακό και Θράκη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική». Την ύπαρξη της επιστολής αυτής αποκάλυψε χθες νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος (μαζί με τον αναπληρωτή του Πάνο Μπεγλίτη), κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο οποίος είχε προηγουμένως διαδοχικές «εθιμοτυπικού χαρακτήρα», όπως τις ονόμασε, συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρτ και Τουρκίας Μεχμέτ Γκογκούζ. Ο τελευταίος ήταν αυτός που παρέδωσε την επιστολή Ερντογάν στον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σήμερα συναντάται, καθόλου συμπτωματικά βεβαίως, με τον Τούρκο διαπραγματευτή για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίζ, που επισκέπτεται την Αθήνα.



Από ελληνικής πλευράς ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον Τούρκο πρέσβη το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και γενικότερα των τουρκικών προκλήσεων ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «θέλουμε να θέτουμε όλα τα θέματα υπό πολιτικό έλεγχο, για να μην υπάρχουν σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», ο Ερντογάν «διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογράμμισε ότι «η γραμμή “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».
Για την επιστολή Ερντογάν ο εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη ενημέρωσης του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «η αναγκαία εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που πάντα επιδίωξε η Ν.Δ., βασίζεται και προϋποθέτει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής των Ελλήνων, του ελληνικού λαού».

Πηγή: http://www.apogevmatini.gr/?p=51240

Σχόλια