Συνάντηση Νίμιτς-Βασιλάκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

vasilakis_nimits08Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς είχε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας διαπραγματευτής, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και την πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας του Πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης επανέλαβε τη γνωστή ελληνική θέση για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος. Εξάλλου, ανοίγοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη ΝΑ Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τόνισε ότι από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του ΥΠΕΞ είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων. Αύριο Σάββατο, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, προκειμένου να αξιολογήσει πότε μπορεί να προχωρήσει στη σύγκληση τριμερούς συνάντησης.

"Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων"

Γεύμα εργασίας είχε την Πέμπτη ο Έλληνας πρέσβυς Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία ο κ. Βασιλάκης ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας, όπως η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και τις συναντήσεις του ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Βασιλάκη με τον κ. Νίμιτς μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και με σκοπό να παρουσιάσει στον κ. Νίμιτς την "προσέγγιση και τους βασικούς άξονες" της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας.

"Δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ χωρίς την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος" Αδαμάντιος Βασιλάκης Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, "η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με πλήρη σεβασμό στο ρόλο του ΟΗΕ και τις σχετικές αποφάσεις του. Ερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με ανοικτό μυαλό και εποικοδομητική διάθεση. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Αναζητούμε οριστική λύση σ' αυτό το ζήτημα. Λύση που θα απελευθερώσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και των λαών τους. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, erga omnes".

Ο Έλληνας διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι "με τη σημερινή μου επίσκεψη ήθελα να ενημερώσω σε βάθος τον κ. Νίμιτς για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Μιλάμε καθαρά ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις, ούτε παρεξηγήσεις".

Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Σκόπια περί συγκεκριμένων προτάσεων της Ελλάδας προς τον κ. Νίμιτς και παραχωρήσεων που είναι έτοιμη να κάνει η χώρα μας, ο κ. Βασιλάκης τα απέρριψε λέγοντας ότι "πρόκειται για αστειότητες ανάξιες σχολιασμού".

Πρόσθεσε, δε, ότι "τέτοια συζήτηση δεν έγινε καν, καθώς σκοπός της σημερινής συνάντησης δεν ήταν να μπω στην ουσία και το περιεχόμενο, αλλά να ενημερώσω τον κ. Νίμιτς για την προσέγγιση της κυβέρνησης για την προσεχή περίοδο".

"Χείρα φιλίας προς την ΠΓΔΜ"

Αναφορικά με τα Σκόπια, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι σαφής προϋπόθεση για την ένταξή τους είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς τη γειτονική χώρα και είναι στο χέρι της να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να απελευθερώσει το Ευρωπαϊκό της μέλλον.

Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια