Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες


Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Ν.Δ., όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος.
Σήμερα οι τρείς υποψήφιοι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνεδρίου κ. Δ.Σιούφα και τον γραμματέα κ. Λ.Ζαγορίτη.
Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν ο βουλευτής Ββ Αθηνών της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας καθώς και ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Ορφανός. Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε με δηλώσεις του, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.
Με τον κ.Σαμαρά συντάχθηκαν, επίσης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Καρδίτσας, Σπύρος Ταλιαδούρος και ο τέως βουλευτής Πιερίας, Ευάγγελος Πολύζος.

Ντόρα Μπακογιάννη
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε πως δεν έχει σχέδιο, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας σε πολιτικούς της φίλους στην Αργολίδα η κα Μπακογιάννη τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και σπαταλά το χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
"Καταφέρνει και να διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση" τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία και αναφέρθηκε στα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
"Η έκτακτη εισφορά είναι ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο, στέλνοντας το λογαριασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης εξαπολύοντας φοροκαταιγίδα ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες που δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε η κα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ανίκανα και ανέτοιμα να κυβερνήσουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".
"Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είναι παρούσα. Που το ΠΑΣΟΚ θα μας βρίσκει μπροστά του. Μια Νέα Δημοκρατία που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό".
Όσον αφορά τα εσωκομματικά, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως "η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απβ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γιβ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου", δήλωσε η υποψήφια για την αρχηγία.
Απάντησε μάλιστα και στις επικρίσεις που δέχεται για μηχανισμούς. "Είμαι περήφανη γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, ως «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα. Λέγεται συστράτευση. Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός".
Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και επανέλαβε τη θέση της για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία: "Όλοι εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις όποιες διαφορές του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανακάνουμε δυνατή τη Νέα Δημοκρατία. Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος. Και τις ρίζες και τον κορμό και τα κλαδιά αυτής της μεγάλης παράταξης". Επανέλαβε μάλιστα και το δίλλημα που θέτει στην προεκλογική αυτή εκστρατεία.
"Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;"
Αντώνης Σαμαράς
Σε πολιτικούς φίλους και μέλη του κόμματος, μίλησε στον Πειραιά (Ο.Λ.Π.) ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Υποστήριξε δε, ότι οι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα από το 2004 μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, δεν έφυγαν επειδή διαφωνούσαν με τις ιδέες της ΝΔ αλλά με τις συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης - αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του Βατοπεδίου- που βρίσκονται, όπως είπε, απέναντί του.
Ο κ. Σαμαράς απάντησε με αιχμές και στα όσα λέγονται εναντίον του περί πρόθεσης περιχαράκωσης της Νέας Δημοκρατίας. «Το εύρος των ιδεών μας το καθόρισε η ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ διερωτώμενος: «Αναθεωρητές είμαστε για να τα αλλάξουμε;».
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε: «Αυτοί, λοιπόν, που έχουν πολιτικές ταχυπαλμίες, ας καταλάβουν δύο πράγματα. Οι αναθεωρητές περιχαρακώνουν. Εμείς απλώνουμε την παράταξη. Και, δεύτερον, το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους εμείς τους διώξαμε. Κι όχι οι ιδέες μας. Με συμπεριφορές ατόμων που πλήγωσαν την παράταξη, όπως - κι όχι μόνο - στο Βατοπέδι. Ατομα, που πάντως με φανατισμό, βρίσκονται απέναντί μου.»
Παναγιώτης Ψωμιάδης
Στην Κόρινθο βρέθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νομάρχη Νίκο Ταγαρά, ακολούθως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της ΝΟΔΕ και, τέλος, περιόδευσε στην αγορά της πόλης.
Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι η νομαρχία του «χάνει 450 συμβασιούχους, που είναι πολύτιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της» και προσθέτοντας πως για το θέμα αυτό «δεν ευθύνεται μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, που τους είχε σε ομηρία».
Σε ό,τι αφορά την παράταξή του, υπογράμμισε ότι η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και επανέλαβε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν. Τόνισε, τέλος, πως το «ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου, στη ΝΔ, εμπιστοσύνη που έχει απολεσθεί».
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Πάτρα και τα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε, είναι αποφασισμένος να μείνει μέχρι τέλους στην εκλογική μάχη, παρά τις έντονες πιέσεις που, όπως είπε, δέχεται. Μάλιστα σημείωσε ότι «δεν θα κάνω παζάρια με κανέναν».
Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Ακόμη ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι «είναι γι' αυτούς που έχουν μηχανισμούς, χορηγούς, σπόνσορες, υπόγεια ρεύματα».
Σχετικά με τα αίτια της εκλογικής ήττας σημείωσε: «Η ΝΔ έπεσε από τις αλαζονικές συμπεριφορές. Από τίποτα άλλο. Συμπεριφορές απαράδεκτες, κλειστές πόρτες, κατεβασμένα τηλέφωνα. Δεν υπήρχε σύνδεση βάσης και κυβέρνησης, δεν υπήρχε επικοινωνιακή πολιτική».
Όσον αφορά το μέλλον της ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Ήμασταν εκεί και φύγαμε. Αν δεν επιστρέψουμε εκεί, τότε αντίο εξουσία. Οι πολλοί δίνουν εξουσία, όχι τα μέλη».
Στην συνέχεια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συναντήθηκε με στελέχη και μέλη της ΝΔ και όπως υπογράμμισε ο δικός του «σπόνσορας» είναι «ο προδομένος και ταλαιπωρημένος λαός της ΝΔ».

Απο: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Σχόλια