Συναντηση ΑΝΥΠΕΞ Ελλάδας και ΥΦΥΠΕΞ Ρωσίας. Για τον αγωγό ΔΕΝ έχει συγκεκριμένες θέσεις η Ελλάδα είπε ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ


Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ, κου Δ. Δρούτσα και ΥΦΥΠΕΞ Ρωσικής Ομοσπονδίας, κου Vladimir Titov, μετά τη συνάντησή τους

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ (http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/121109_PR_1645.htm)

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να καλωσορίσω θερμά τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Titov, εδώ στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Νομίζω κι αυτό δείχνει τις πολύ στενές σχέσεις των δύο χωρών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας. Οι δύο λαοί μας μοιράζονται κοινές ιστορικές στιγμές, κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό και αυτό νομίζω μας συνδέει πάντα ιδιαιτέρως. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω θερμά εδώ στην Αθήνα.


κ.
VLADIMIR TITOV: Για εμάς είναι σημαντική η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε άλλωστε ότι πάντοτε ήταν σημαντική για μας και θέλουμε να συνεργαστούμε με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση όσο πιο στενά γίνεται, καθότι έχουμε κοινούς στόχους σε πολλά πεδία. Έχουμε αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά στην κοινή μας περιοχή. Συμφωνούμε σε πολλά ως προς την αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων. Επομένως είναι και για τις δύο πλευρές σημαντικό να έχουμε εντατικό διάλογο. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και μετά την εδώ έλευση του Υπουργού Εξωτερικών μας σε δύο εβδομάδες.


Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ, κου Δ. Δρούτσα και ΥΦΥΠΕΞ Ρωσικής Ομοσπονδίας, κου Vladimir Titov,μετά τη συνάντησή τους

Σύμφωνα με ITAR-TASS ( http://www.itar-tass.com/eng/level2.html?NewsID=14525927&PageNum=0 )


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ρωσίας κ. Vladimir Titov συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Π. Δρούτσα σήμερα, για να συζητήσει την πρωτοβουλία της Ρωσίας για την υπογραφή μιας ευρωπαϊκής συνθήκης ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο πλευρές έδειξαν ενδιαφέρον για την συνέχιση της στενής συνεργασίας και την ανάπτυξη της εξωτερικής πολιτικής για την αλληλεπίδραση πολλών περιφερειακών και ευρωπαϊκών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Υφυπουργό, "οι δυο πλευρές συζήτησαν επίσης διάφορα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα Βαλκάνια, τη διευθέτηση του Κυπριακού και την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή. "

Σχολιάζοντας για το τι αλλαγές θα ήθελε η Ελλάδα στα κοινά σχέδια για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο Titov, δήλωσε: "Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία για την υλοποίηση αυτών των έργων και την τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, όταν οι εγκαταστάσεις κατασκευαστούν. Αλλά η Ελλάδα δεν συγκεκριμενοποίησε τη θέση της. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο για τα θέματα αυτά. "

Σύμφωνα με τον Titov, στο σύνολο και τα δύο μέρη έδειξαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως η συνεργασία και η αναζήτηση νέων μορφών διμερών διαδράσων. " Επίσης συζητήθηκε η ιδέα της θέσπισης στο εγγύς μέλλον, Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα και την Έτους Ελλάδας στη Ρωσία ".

Η Ελλάδα επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ο Κος Δρούτσας. «Χαιρετίζω τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Titov που έχει φθάσει εδώ για την πρώτη επίσκεψη (μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα ελληνική κυβέρνηση) .
Πιστεύω ότι αυτή είναι η απόδειξη των στενών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι λαοί των χωρών μας έχουν κοινές στιγμές στην ιστορία και κοινό πολιτισμό. Νομίζω ότι αυτό μας ενώνει,
"Ελπίζουμε να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ο Κος Δρούτσας.

Ο Titov, δήλωσε: «Η Στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντική για εμάς. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση περισσότερο επειδή έχουμε κοινούς στόχους σε πολλά επίπεδα. "
"Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις πολλές προκλήσεις στην κοινή περιοχή μας.
Οι απόψεις μας για τα διεθνή προβλήματα συμπίπτουν"

Αυτή είναι η ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών για μια τόσο σοβαρή επίσκεψη. Τί μας είπαν όλα καλά, κοινές ιστορικές στιγμές, κοινός πολιτισμός, είμαστε σε καλό δρόμο κλπ. Δεν ντρέπονται καθόλου, νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν, ότι τρώμε "κουτόχορτο".

Ευτυχώς που υπάρχουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και το ίντερνετ και ενημερωνόμαστε.

Είδατε τι είπε ο "Ρώσος" για το θέμα του αγωγού :

"Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία για την υλοποίηση αυτών των έργων και την τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, όταν οι εγκαταστάσεις κατασκευασθούν. Αλλά η Ελλάδα δεν συγκεκριμενοποίησε τη θέση της. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο για τα θέματα αυτά. "

Τώρα πότε θα συγκεκριμενοποιήσουμε τις θέσεις μας είναι ένα θέμα. Η σύμβαση-συμφωνία όμως έχει υπογραφεί, έχει ιδιαίτερη ενεργειακή και στρατηγική σημασία και οι Ρώσοι περιμένουν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να εκφράσουμε ΚΑΘΑΡΑ και ΞΑΣΤΕΡΑ, τις όποιες διαφωνίες και προτάσεις έχουμε.





Σχόλια