Τουρκία και ΠΓΔΜ προ των Πυλών


Η ελληνική διπλωματία μπροστά σε νέα δεδομένα: η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στην ετήσια «έκθεση προόδου» για τη γειτονική χώρα, ενώ θετικά είναι τα συμπεράσματά της και για την Τουρκία.

Ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. και ΠΓΔΜ. Τον ρωτάμε αν το «πράσινο φως» της Κομισιόν ανοίγει οριστικά τον δρόμο για ένταξη των Σκοπίων.

«Καθόλου. Απλώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» δηλώνει ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. «Τώρα βέβαια η Ελλάδα μπορεί να το μπλοκάρει, η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στο Συμβούλιο, αλλά υπάρχει και μία πίεση προς τα Σκόπια. Η Ε.Ε. τους είπε ότι ναι, είστε όντως υποψήφιοι για να ενταχθείτε, άρα καθίστε τώρα σε ένα τραπέζι και με τους Έλληνες για να συζητήσετε το φλέγον πρόβλημα που υπάρχει...»

«Έγιναν λάθη…»

Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων θεωρεί ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί μία νέα ευκαιρία. Απευθύνει άραγε μομφή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης; Και πιστεύει ότι η ελληνική διπλωματία έχει κάνει λάθη στο παρελθόν;
«Τα λάθη έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, χοντρά και μεγάλα λάθη. Το σύνθετο όνομα τότε, το ΄92, ήταν εφικτό, ήταν εύκολο. Εν τω μεταξύ χάθηκε αυτή η ευκαιρία και σήμερα βρισκόμαστε σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το 80% του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη FΥRΟΜ με το όνομα, το οποίο αναγράφεται στο σύνταγμά τους».

Στα Σκόπια η έκθεση της Κομισιόν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας.
Προβληματίζεται η Αθήνα από αυτές τις εξελίξεις; ρωτάμε την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
«Φυσικά μας προβληματίζει» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Είναι μία εξέλιξη που δεν είναι για μας ευχάριστη. Από την άλλη θα κάνουμε σκληρές προσπάθειες, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το όνομα, κρατώντας όμως στο τραπέζι όλα τα εργαλεία. Δηλαδή το βέτο είναι για μας μία πιθανότητα, γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του ονόματος δεν μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην Ευρώπη».

Διαβάζοντας τα πιο πάνω φαίνεται ότι, δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα πράγματα όπως διαπιστώσατε για την Εξωτερική μας πολιτική.

Η έκθεση της Κομισιόν ανάβει το πράσινο φως για Σκόπια και είναι θετική για την Τουρκία.
Τζάμπα πήγαν τα ταξίδια του Πρωθυπουργού μας !!!!
Ένα πράγμα όμως μου κάνει εντύπωση, ότι όλοι περιμένουν λύση απ αυτή την Κυβέρνηση, γιατί άραγε?
Λέτε να ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε?

Από: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4823512,00.html

Σχόλια

  1. μπα και εμεις το ξερουμε,απλος τωρα μας κυβερναει ο δευτερος YES MANN που ειναι πιο
    βιαστικος απο την θηγατερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.