ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ



«Πρόωρη και πρόχειρη» χαρακτήρισε ο Ε. Βενιζέλος τη δημόσια συζήτηση, που διεξάγεται γύρω από το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος σε σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση της χώρας μας και καμία ειλημμένη απόφαση».
Υπενθύμισε ότι το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, παρουσίασε το νέο αμερικανικό σχέδιο.
«Ο Ρ. Γκέιτς είχε δηλώσει ότι το νέο σχέδιο, μεταξύ άλλων, λαμβάνει υπ' όψιν τις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διασφαλίζει τη δια-λειτουργικότητα με τα ρωσικά συστήματα, αν το επιθυμήσει η Ρωσική πλευρά. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Νορβηγία!», επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός σχεδίου, που ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του μορφή.
«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της χώρας και οι μεγάλες προτεραιότητές μας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε ότι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλό, αλλά, βασίζεται και στο ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

 -----------------------------------------------------------
Και για να μην ξεχνάμε, 
Tι είχε πεί η Κα Ντόρα Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ το 2007,  σε  σύσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Oslo (Απρ.07).
Διαβάστε την πιο κάτω δήλωση (27 Απρ.07)  για να δείτε, ότι η χώρα μας είχε ενστάσεις επί της Αντιπυραυλικής Άμυνας και η θέση μας ήταν σαφής.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε:

«Σχετικά με τις επιχειρούμενες ερμηνείες ή και παρερμηνείες των σαφών δηλώσεων της Υπουργού των Εξωτερικών, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι:

- Δεν τίθεται, ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί, θέμα εγκατάστασης στην Ελλάδα τμημάτων της αντιπυραυλικής ασπίδας.

- Δεύτερον, εξ αρχής έχει τονιστεί ότι στη σύγχρονη εποχή η αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων απαιτεί κοινές και συντονισμένες απαντήσεις. Τέτοιες απαντήσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφώνονται με διαφάνεια, σε πλαίσιο εντατικού διαλόγου και συνεργασίας. Το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν αποτελεί εξαίρεση. Απαιτεί κοινή διαβούλευση ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
 Δηλαδή η Ελλάδα δεν προτίθεται να "φιλοξενήσει" Συστήματα Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Οχι τίποτε άλλο, αλλά να μην το "παίζουν ψευτοπαλληκαράδες και θεριακλήδες" οι Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, και ως οι μόνοι που αγαπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Σχόλια