Αγωγή της Εκκλησίας Κύπρου κατα της Τουρκίας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο















 Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου έκανε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την παρεμπόδιση άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των 500 ΕλλήνοΚυπρίων, που ζουν στα κατεχόμενα, σε θρησκευτικούς χώρους.
Η αγωγή αφορά σε 520 εκκλησίες, μοναστήρια, ξωκλήσια και νεκροταφεία υπό τουρκικό έλεγχο, δεδομένου ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, είπε ο Σίμος Αγγελίδης
Δικηγόρος της εκκλησίας Κύπρου.

Η Ελληνική κοινότητα του Βορρά της Κύπρου δεν μπορεί να εκκλησιασθεί στους χώρους αυτούς, διότι είτε είναι εγκαταλελειμμένοι ή έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, στρατώνες, στάβλους ή νυχτερινά κέντρα.
Η εκκλησία έχει «τεκμηριωμένη απόδειξη» της καταστροφής των θρησκευτικών μνημείων στο βόρειο τμήμα, και θα επιδιώξει απεριόριστη πρόσβαση στην περιουσία του εκεί, ώστε οι πιστοί μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα, είπε ο αρχιεπίσκοπος Κυπρου Χρυσόστομος.

"Είναι προφανές ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα προαναφερθέντα δικαιώματα παραβιάζονται είναι επειδή είμαστε Ελληνοκύπριοι ορθόδοξοι χριστιανοί," είπε ο Χρυσόστομος

Σχόλια