Εμπόριο φόβου και ελπίδας με τη νέα γρίπη


Η πιθανότητα πανδημίας, που πολλοί φοβούνται, θα είχε αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Όχι όμως για όλους. Για κάποιες από τις φαρμακοβιομηχανίες θα ήταν ευκαιρία αύξησης των κερδών τους.

Η αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων είναι το θέμα νούμερο ένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φόβος είναι μεγάλος και σε αυτόν ποντάρουν οι φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εμβόλια κατά της γρίπης παρασκευάζουν η βρετανική Glaxo Smith Kline, η αμερικανική Baxter και η ελβετική Novartis. Καθόλου τυχαίο όπως επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής Τόμας Σίσλε από την εταιρεία επενδύσεων Equitis:

«Είναι ένα ολιγοπώλιο. Παραδοσιακά είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται με τον τομέα των εμβολίων. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα ήταν κυρίως κυβερνήσεις και υγειονομικές υπηρεσίες αυτοί που έδιναν τις παραγγελίες για αγορά εμβολίων. Aπό την άλλη πλευρά η παρασκευή ενός εμβολίου και μάλιστα του συγκεκριμένου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση».


Το εμβόλιο όμως παρασκευάζεται σε πολλά μέρη ανάμεσα σε άλλα και στη Δρέσδη. Το εργοστάσιο ανήκει εντωμεταξύ στη βρετανική Glaxo Smith Kline. Λειτουργεί νυχθημερόν για έξι ημέρες την εβδομάδα και απασχολεί σε τρεις βάρδιες 850 εργάτες. Στόχος είναι να παρασκευαστεί το εμβόλιο Pandermix.

Η Glaxo παράγει 440 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Γερμανία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια. Μικρότερες ποσότητες έχουν παραγγείλει τα γερμανικά κρατίδια και στις εταιρείες Βaxter και Novartis.

Η ζήτηση είναι τεράστια, αλλά ο Πέτερ Λυγκάουερ από την Commerzbank δεν πιστεύει πως τα κέρδη θα είναι τόσο μεγάλα:

«Δεν νομίζω πως μπορεί τώρα κάποια εταιρεία να παρασκευάσει το εμβόλιο κάτω του κόστους. Ούτε πρόκειται για φοβερά κέρδη. Υπολογίζουμε κατά μέσο όρο 2% κέρδος ανά μετοχή».

Οι φαρμακοβιομηχανίες οι μεγάλοι κερδισμένοι

Παράλληλα όμως ο τομέας που κερδίζει έδαφος είναι η πρόληψη και εκεί οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες, όπως επισημαίνει και πάλι ο Πέτερ Λυγκάουερ από την Commerzbank:

«Φυσικά όπως σε κάθε περίπτωση πρόληψης μιας πανδημίας – κάτι παρόμοιο είχαμε πριν από μερικά χρόνια με την γρίπη των πτηνών – οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Γίνονται έρευνες για εμβόλια που μπορούν να προφυλάσσουν. Βεβαίως παράλληλα γίνεται και η κατάλληλη προβολή, ώστε ο κόσμος να στραφεί σε αυτά τα φάρμακα και οι φαρμακοβιομηχανίες να συνεχίσουν να κερδίζουν».

Είτε έτσι λοιπόν, είτε αλλιώς ο φόβος της πανδημίας αποδεικνύεται προσοδοφόρος για τις φαρμακοβιομηχανίες.


Πηγή: DEUTSCHE WELLE

Σχόλια