Να ξεκαθαρίσει το τοπίο!


Η περίοδος που διανύουμε (ως τον Δεκέμβριο) είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τα θέματα υψηλής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτικών, διπλωματών αλλά και των πολιτών, θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του τόπου.

Όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ζητούσε συναίνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές ήταν ξεκάθαρος και δεν ζητούσε λευκή επιταγή. Καλούσε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους εξηγούσε την διαμορφωθείσα κατάσταση και διαβουλευόταν με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Αυτά είναι ιστορικά δεδομένα που κανένα μηχανουργείο προπαγάνδας δεν μπορεί να αλλοιώσει.

Σήμερα ευρισκόμενοι προ εξελίξεων που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την εξωτερική μας πολιτική , όσο και το μέλλον των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες, θα περίμενε κανείς να έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα εργαστήρια ζύμωσης και παραγωγής της εξωτερικής μας πολιτικής.

Θα περίμενε η επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να είναι σε πλήρη λειτουργία και να ενημερώνονται διαρκώς για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί των εθνικών θεμάτων.

Αντίθετα με όλα αυτά που επιτάσσει η Δημοκρατία, το Εθνικό συμφέρον του τόπου και κατ` επέκταση των πολιτών, αλλά και η κοινή λογική, βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική να τις πληροφορούνται οι αρχηγοί των κομμάτων από τον τύπο και για να ακριβολογούμε από τον ...τουρκικό τύπο!!!

Από αυτόν πληροφορήθηκαν την επιστολή Ερντογάν και τις νέες πρωτοβουλίες ελληνοτουρκικής προσέγγισης στις οποίες ...προχωράει η Άγκυρα εν όψει Δεκεμβρίου. Μία μόλις ημέρα αφού δημοσιοποιήθηκε η επιστολή Ερντογάν στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών.

Για όλα αυτά, το υπουργείο εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τηρούν ...σιγή ασυρμάτου. Κάποιοι πιθανώς έχουν παρεξηγήσει τι σημαίνει Δημοκρατία και δημοκρατικοί θεσμοί. Είναι ανεπίτρεπτο να μην πληροφορούνται οι πολιτικοί αρχηγοί τις εξελίξεις των Εθνικών μας θεμάτων από τα αρμόδια χείλη και να ....επαφίενται στις δημοσιεύσεις του τουρκικού τύπου.

Τι λέει (πραγματικά) η επιστολή; Γιατί κρατιέται μυστική ακόμα και από τους αρχηγούς των κομμάτων; Αυτή είναι η διαφάνεια περί όσων μας αφορούν όλους;

Αυτό που έχει αποκαλυφθεί από τον τουρκικό τύπο είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά από την Ελλάδα (ή προτείνει) ένα διάλογο για σειρά θεμάτων, που αφορούν σε όλο το φάσμα των θεμάτων που η Τουρκία ….κρίνει ότι πρέπει να συζητηθούν… διμερώς.

Σε αυτό περιλαμβάνει το Κυπριακό, Αιγαίο, θέματα μειονοτήτων κ.α. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο και πολύ σημαντικό ερώτημα: Υπάρχει πρόθεση από ελληνικής πλευράς για έναν τέτοιο διάλογο; Υπάρχει πρόθεση ή σκέψη να συζητηθούν διμερώς και επισήμως θέματα μειονοτήτων με την Τουρκία; Υπάρχει σκέψη να συζητηθούν θέματα Αιγαίου σε αυτό το διάλογο; Υπάρχει σκέψη , πιθανότητα ή ενδεχόμενο να συζητηθούν θέματα ....«γκρίζων ζωνών»;

Πέραν του γεγονότος ότι ένας τέτοιος διμερής ελληνο-τουρκικός διάλογος θα στείλει στο κάλαθο των αχρήστων την μέχρι σήμερα στρατηγική μας που έλεγε ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχουν γίνει ευρω-τουρκικά, μέσω των κειμένων και των αποφάσεων της ΕΕ ( που με κόπο είχε κατορθώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ), αυτομάτως δημιουργείται και ένα τεράστιο θέμα που έχει σχέση με το ριζικό σύστημα της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας θεμάτων.

ΚΑΜΙΑ ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συζητήσει , να ενεργήσει κατά βούληση και εν κρυπτώ από τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων .Για αυτό υπάρχει θεσμοθετημένο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΣΕΠ).

Στον κ. Γ. Παπανδρέου λοιπόν, θα θυμίσω μια ρήση του Γάλλου Φιλόσοφου Jean-Paul Sartre που μέσα σε μια αράδα κρύβει ΟΛΗ την λογική στην συσσωμάτωση ενός κράτους: « Ο κηπουρός μπορεί ν' αποφασίζει τι είναι καλό για το καρότο, όμως κανένας δεν μπορεί ν' αποφασίζει τι είναι καλό για τον άλλον».Ειδικά για τα Εθνικά θέματα κ. Γ.Παπανδρέου !

Σύγκληση λοιπόν έγκαιρα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με σκοπό να οικοδομηθεί μια ευρύτερη και ισχυρότερη εθνική συναίνεση εν ενόψει του Δεκεμβρίου !

Σχόλια